PRAKTICKÉ VAŘENÍ PODLE TČM - PODZIM

Jednodenní praktický seminář s Ing. Veronikou Kimmer

 

 

Termín: 25. října 2014


Prezence: 9.00 – 10.00 hod


Výuka: 10.00 – 16.00 hod


Lektorky:

 

Ing. Veronika Kimmer - čínské medicíně, zejména dietetice se věnuje více než čtyři roky. K tomuto tématu se dostala v době, kdy sama řešila spoustu zdravotních problémů a žila ve vysokém pracovním nasazení plném stresu a vyčerpání. Možnost jak žít zdravě a bez chemických léků, tak pro ni byla jednoznačnou volbou. Nejdříve byla samo sobě pokusným králíkem, pak zapojila do změn jídelníčku i blízké okolí a dnes se chce podělit se svými zkušenostmi, chutnými recepty a především s možnostmi, jak předejít zdravotním problémům pomocí správně zvolených potravin a metodami jejich zpracování také s Vámi.

„Tradiční čínskou medicínu považuji za kolébku zdravého životního stylu, zejména co se týká prevence zdraví a lidského stravování. Ať už si vyberete jakoukoliv alternativu zdravého životního stylu, prvky vycházející z dlouholetých zkušeností TCM najdete všude. Ale hlavně: z vlastní zkušenosti mohu říct, že to opravdu funguje“.
 

MUDr. Ludmila Bendová - lektorka je předsedkyní Československé Sinobiologické společnosti a má více jak 20let zkušeností s čínskou medicínou včetně spolupráce s univerzitami Guangming a TUTCM v Tianjinu ČLR. Dlouhodobě se věnuje dokumentaci v oboru diagnostiky jazyka, přednáší i v zahraničí na kongresech ICMART Praha, ČLAS (kredit II. stupně) Brusel, Rothenburg. Má specializaci v oboru akupunktury Slovenské zdravotnické univerzity.

 


Téma: praktický seminář, při kterém se studenti seznámí s některými recepty a postupy přípravy jídel v čínské medicíně


Určení semináře: pro všechny zájemce o praktickou čínskou dietetiku


Počet účastníků: 20


Počet bodů: 10 praktických


Místo konání: Učebna Ohnivého Fénixe, Dělnická 54, Praha 7

 

Obecná teoretická část semináře se zaměří na to, co zahrnuje z hlediska TCM: pozdní babí léto a podzim ve vztahu ke stravě a zdravému životnímu stylu. Jak si neublížit a naopak jak posílit tělo i ducha ve vztahu k danému ročnímu období a počasí zejména v ČR. Popsat základní typy dle TCM.


Jaké potraviny k danému období patří: co jíst a čemu se vyvarovat.


Potraviny umějí léčit: příklady potravin - zahřívající, ochlazující a neutrální. Jak je možné potraviny upravovat, co je pro dané roční období nejvhodnější.


Harmonické stravování: Zásady správného stravování, jeho forem a časový harmonogram.


Nejčastější onemocnění v daném období, na co si dát pozor a jakou dělat prevenci.

 

Ověřené rady nejen TCM, jak si sami pomoci v počátku daných onemocnění, co si uvařit, aby nám bylo lépe. Dále také příklady možných ukázek vaření.

 

Vybrané recepty pro dané období:

Krevetová polévka
Bramborová polévka trochu jinak
Polévka z bílé ředkve a kořenové zeleniny
Azuki s kořenovou zeleninou a řasou kombu
Pečená kořenová zelenina
Špenátové těstoviny se sójovou omáčkou
Mrkev s hlívou ústřičnou
Salát z tofu a piniových oříšků
Dušené hovězí metodou pomalé vaření
Na závěr sladké (nesladké) překvapení